belevenissen op bali
Blijf op de hoogte en volg linda
12 Augustus 2012 | Indonesië, Kuta
Op woensdagavond belt Ferry om half 8 uit Djakarta hoe onze rondreis is geweest en heb ik heel hartelijk met tante Corry gesproken, zo lief. Daarna zijn we uit eten gegaan bij Pantai direct aan het strand en heel sfeervol verlicht. Heerlijk gegeten met z’n vieren. Na het eten raken we in gesprek met een gezin naast ons uit Groningen. Jack Debby en Sharon. Jack blijkt ook een Indo en nog familie op Java te hebben, waar hij ook een week mee heeft doorgebracht en op Bali een week wil uitrusten net als wij. Hij is 67 en speelkt ook nog in een Indorockband, Debby z’n vrouw werkt in het onderwijs. Zoals bij elke Indo vertelt hij het verhaal van zijn aankomst als 16 jarige met letterlijk de tranen in zijn ogen. Hij had maar 10 minuten tijd om zijn spullen te pakken en kwam midden in de winter aan in een korte broek. Er zit nog veel oud zeer en ik wijs hem op de Inog in al zijn vrijblijvendheid. Hij heeft er wel van gehoord. Zijn vrouw Debby bevestigd de problematiek bij de Inog zo bekend. Vanaf 2001 is Jack naar Indonesië teruggekeerd, en komt nu om de 2 jaar. Van Jack krijgen we het adres van een andere kleermaker die vast en zeker Batik overhemd,den kan maken zoals Cees dat wil. Het was een supergezellige avond en we worden als allerlaatste klant met het vuil buiten gezet. Iedereen gaat hier vroeg naar bed. Gistermorgen op zoek naar de kleermaker vlakbij het hotel in een smal straatje met allerlei winkeltjes er is niemand en aarzelend kijken we rond, uit 2 winkels verderop komt iemand te voorschijn, een meisje. Ze zal de kleermaker wel even bellen. Die was natuurlijk op de brommer zijn dochter van school halen. Pa voorop dochter in het midden ma achterop. Hij spreekt een beetje Nederlands en kan voor Cees zijn overhemden maken. Natuurlijk een beetje tawarren. Ik speel onbewust het spel niet goed mee waardoor Cees iets meer moet betalen tja hij krijgt wel 2 mooie Batikhemden naar eigen ontwerp. We sloffen de winkel uit en worden meteen de volgende winkel ingetrokken door een oudere dame Sandra. Ze ziet onze posturen en meldt dat ze kleding in onze maten heeft. Heel handig reikt ze mij allemaal blauwe en turquoise kleding aan, die kleuren droeg ik ook. En warempel het past. Een turquoise broek een mooie blauwe bloes een moderne sarong Cees een zwart Bintang Tshirt en nog een batik strandtas, ze vraagt veel teveel als we moeten afrekenen, dus dat wordt wederom tawarren we krijgen drinken aangeboden waar we later naar blijkt voor moeten betalen. Van tevoren hadden we gezegd dat we geen geld bij ons hadden voor Sandra geen probleem, we mochten ook later betalen. Maar Cees als Hollander wil hier niet aan en wil meteen betalen. Kom maar op Cees zegt Sandra zij weet wel een pin automaat. We lopen naar buiten en tot Cees z’n verbazing staat daar een scooter klaar waar Sandra op zit en Cees uitnodigt om achterop te klimmen. Ze vraagt voor Cees een helm te leen bij haar buurvrouw, ze rijden de smalle maar lange heel langzaam uit iedere winkeleigenaar zit op zijn stoel voor d3we deur en natuurlijk kennen ze Sandra allemaal. Een voor een slaan ze dubbel van de lach, hier zijn geen foto’s van. Kun je je voorstellen een tengere Balinese van ca 1.50 m met die grote dikke belanda achterop. Gieren van de lach, Sandra bracht onze Cees veilig heen en weer naar de pinautomaat in Kuta, ( 2 automaten verder dan nodig was). Achteraf heeft ze wel de benzine kosten in rekening gebracht. 1 euro voor de benzine en 2 voor de drankjes. Toen Cees uiteindelijk betaalde en zij de inhoud van zijn portemonnai zag kon ze nog wel wat biljetten gebruiken voor haar kleindochter. Niet dus Om snel weg te wezen en er geen naar gevoel van over te houden, duwde ik haar een lippenstift en een paar klompjes in de hand. De dag verder doorgebracht bij het zwembad. Net dat we gingen eten voelden we 2 licxhte aardschokken, een heel eng gevoel het duurde nog geen minuut. We schrokken natuurlijk heel erg maar daarna niets meer gevoeld. ’s Avonds in het hotel Balinees dansen gezien onder het genot van een barbecue. En ja hoor op het einde werd Cees naar voren gehaald om een pauwendans met een balinese schone te dansen. Dat deed hij overtuigend en zelfs vandaag krijgt hij van hotelpersoneel en gasten complimenten. Bij Ton & Elly een afzakker gedronken en daar kwam een hoogzwangere poes die voeren we wat unox leverpastei die Elly bij zich heeft. Geen powerdans gedaan maar onder het hockien in slaap gedonderd. Vanochten 20 baantjes gezwommen aan de rand van het zwembad staat een Hindoebeeldje waar geofferd wordt. Nog geen minuut na het nieuwe offer poeuzelen de zwerfkatten het gesamenlijk leeg. Een springt erbovenop en mept het eten naar beneden. Vanmorgen uiteindelijk naar Kuta gegaan en Kutacentrum en de shoppingmall bekeken. Vanmiddag een heerlijke massage genoten van een uur en oorkaarsbehandeling en mijn zeer eeltige voeten( door de rondreis) laten afknabbelen door visjes ( eng maar doeltreffend. Kosten 13 euro, wat wil een mens nog meer. ’s Avonds kregen we tot 3 keer toe stroomstoring het was echt aardedonker. Met 3 I Phones hadden we voldoende licht om niet ons nek te breken in de hotelkamer. Wordt vervolgd.
14 Augustus 2012 - 10:39
Monica:
je schreef weer zo,dat ik het voor me zag!