blitar 3 aug
Blijf op de hoogte en volg linda
02 Augustus 2012 | Indonesië, Jogjakarta
Volgens onze reisleider is dit hotel het meest bijzondere hotel op Java, en dat is zo. Het ligt verborgen in een druk straatje, je moet door een klein poortje.
De receptie en de eetzaal liggen aan weerskanten van een tunneltje afgescheiden door gevlochten wortels van de levensboom. Alles marmer en heel Javaans ingericht ons gebouw is het 2e gebouw na een mooie binnenplaats. Aan een grote marmeren hal ligt onze hotelkamer. We hebben kamernr.4 en tegenover ons ligt de presidentiële suite van president Soekarno, hier in Blitar is hij geboren en ligt hij begraven. We zijn door het trotse personeel overal in de suite rondgeleid en op de foto gezet. We hebben hele mooie klassieke hoge kamers, fantastische antieke meubelen en een echte Indische badkamer, buiten maar toch heel privé. Gauw een sokkenwas gedaan voor Cees en een heerlijke Balinese wijn gedronken. In een bijzondere eetzaal westers gegeten, maar dat viel slecht, voor het eerst immodium gebruikt maar vanochtend weer opgeknapt. Vanochtend met z’n allen om 8 uur in een becak naar de markt. We waren een beetje laat, de markt begint hier om 3 uur ’s nachts, terwijl ik dit schrijf in een open lounch waait de geur van kretek naar mij toe. Er staan hier ook zulke prachtige levensbomen en Javaanse beelden. De plaatselijke gids Sandra doet voor ons de boodschappen. Op de overdekte markt met hele smalle paadjes waar alles te koop is. Wij in haar kielzog. Sommige vrouwtjes zijn zo klein dat je letterlijk over ze heenkijkt. Terug met de becak naar het hotel en de kookcursus onder de leiding van Ibu-suhartinie. Onze kok Sahir en zijn assistente Frieda. In een apart open huisje van het hotel. Terwijl wij theedronken zijn alle ingrediënten razendsnel kleingesneden, alles staat klaar, kleurig opgemaakt in het huisje. Elly en ik koken om de beurt, we mogen oelekken om de boemboes te maken. Alles vers, serreh, koriander, rahit, knoflook, zout, peper, suiker, olijfblaadjes, kemirri-nootjes, maizena, kip, karper, tahoe, wortelen, uien, komkommer en gember. Samen met sahir maak ik soto. Elly maakt de vis- en de kipgerechten en ik maak de gebakken tahoe. Veel hotelpersoneel komt kijken en maakt foto’s. In het huisje wordt de tafel gedekt en samen genieten we met z’n vieren van de zelfgemaakte maaltijd. Bijzonder al schrijf ik dit zelf. We hebben weer een avontuur beleefd. Vanmiddag hebben we de Gunung Kelud bezocht. Het is een actieve vulkaan op Java. Enkele jaren geleden was het nog een kratermeer. Tegenwoordig groeit hier een vulkaan enkele cm per dag. Dus 7 meter per jaar. Het ruikt er naar zwavel. Deze vulkaan ligt hoog in de bergen, anderhalf uur van Blitar af. Het is zwaar bewolkt boven. De wegen zijn steil en slecht. En je moet niet al te vaak naar beneden kijken. Maar de vergezichten zijn schitterend. Er is hier een koffieplantage, we zien kruidnagelbomen en hebben voor het eerst gezien hoe een ananas groeit. Op de terugweg ligt Elly met ogen dicht, maar ze heeft zich kranig gehouden. Simpele wegen met langgerekte straten, het lijken wel streekdorpen. Af en toe zie je een karbouw aan de kant van de weg. Iedereen is met zijn huis bezig om het op te knappen, vanwege het eind van de Ramahdan. Er is gelukkig weer internet, dus kunnen deze verslagen vanavond nog gemaild worden. Op advies van de gids gaan we Chinees eten. Morgen gaan we naar Malang. Veel liefs, Linda. De groeten van Cees en Ton en Elly aan iedereen.
02 Augustus 2012 - 17:21
Reny:
Wat een leuk idee om te koken, linda heeft het perseneel jullie gerecht ook geproeft, of het lekker smaakte? Dan wil ik graag van jou leren! Zijn jullie naar het graf geweest van soekarno! Ik ben benieuwd naar jullie volgen verslag, groetjes aan ton elly. -
02 Augustus 2012 - 18:57
Hans En Alice:
Hoi C, L, E en T.
Naast alle mooie en fantastische indrukken zullen jullie ook wel een gevoel van nederigheid en betrekkelijkheid ervaren. Zeker als je een schooltje daar vergelijkt met die van jullie.
Voortaan draaien jullie ook je hand niet meer om voor een fietstochten in het platte Nederland!
En je begrijpt dat als je zo over jullie kookkunsten schrijft, we dat hier ook een keer willen ervaren.
Hier in Spanje is het weer ouderwets Spaans weer. Dus lekker nietsdoen is het dagelijkse motto.
We blijven benieuwd naar jullie foto's.
Liefs AH. -
02 Augustus 2012 - 18:57
Hans En Alice:
Hoi C, L, E en T.
We blijven benieuwd naar jullie foto's.
Liefs AH. -
03 Augustus 2012 - 10:17
Monica:
bedankt voor het levendige verslag! -
03 Augustus 2012 - 11:13
Sandert Van Der Laan:
Hoi Linda en Cees,
Wat een geweldige gedatailleerde reisbeschrijving ontvangen we jullie dagelijks. Helemaal top!
Wij zijn ook helemaal benieuwd naar de foto's als jullie weer terug zijn.
Geniet nog maar lekker en de groetjes aan Ton en Elly.
Sandert
03 Augustus 2012 - 17:10
Leoni:
Ik mis jullie en ben zeer benieuwd naar de foto's. Ik ga maandag weer met mijn cv de stad in. zucht. Geniet nog daar! Pootje van Mauwki en Tijger, knuffel aan Oom Ton en Tante El. Kus leo